Decentralisatie jeugdzorg

Opgroeien in een veilige omgeving is helaas niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Wanneer het thuis niet goed gaat doordat de ouders bijvoorbeeld zelf niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen over de opvoeding komt jeugdzorg hierbij kijken. Jeugdzorg Nederland is de branchevereniging voor alle organisaties die jeugdhulp, jeugdbescherming en/of jeugdreclassering bieden.

Eerder was de Rijksoverheid verantwoordelijk voor jeugdzorg. Echter is er in 2015 besloten om over te gaan tot decentralisatie van jeugdzorg. Hoewel dit toen een goede keuze leek te zijn, wordt er de laatste tijd veel gesproken over dat de Rijksoverheid dit weer gedeeltelijk terug draait. Maar wat betekent decentralisatie? En waarom koos de Rijksoverheid hiervoor? Dat leggen wij u graag uit in dit artikel!

Wat betekent decentralisatie?

Decentralisatie is het tegenovergestelde van centralisatie. Het woord centralisatie zegt het eigenlijk al: iets wordt centraal geregeld door de overheid, ook wel de centrale overheid genoemd. Decentralisatie betekent dan ook dat iets niet meer door de centrale overheid wordt geregeld, maar over verschillende overheden wordt verspreid, in dit geval de gemeenten. 

Waarom decentralisatie van jeugdzorg? 

De opvoeding van een kind is cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving op kunnen groeien. Wanneer jeugdzorg wordt ingeschakeld is het dan ook belangrijk dat het kind zich veilig voelt bij de opvoedhulp die jeugdzorg biedt. Omdat gemeenten dichterbij kinderen staan dan de Rijksoverheid, is er in 2015 besloten over te gaan tot decentralisatie van jeugdzorg. Zij zouden dan ook beter in staat zijn om zorg op maat te leveren aan de kinderen, waardoor de gemeenten door de kinderen als een veilige haven worden gezien. Bovendien zou decentralisatie van jeugdzorg veel kosten gaan besparen. Het Rijk droeg dan ook geld over naar de gemeenten zodat zij de jeugdzorg op zich konden nemen. 

De rol van de gemeenten 

Na deze decentralisatie hebben de gemeenten de rol gekregen om advies te geven aan de kinderen en zijn of haar opvoeders over welk soort hulp het beste aansluit bij de situatie. Daarnaast zorgen de gemeenten er vervolgens voor dat deze hulp ook daadwerkelijk aangeboden kan worden. Hoe de gemeenten te werk gaan verschilt. Elke gemeente heeft vrijwel dezelfde basisvoorzieningen. Tevens bieden de meeste gemeenten preventieve programma’s, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. 

Gevolgen decentralisatie jeugdzorg 

Het is ondertussen vijf jaar geleden dat de Rijksoverheid ervoor koos om tot decentralisatie van jeugdzorg te gaan. Er zijn hier veel gevolgen bij komen kijken, waarvan de meeste negatief lijken te zijn. Hierdoor lijkt het erop dat het kabinet terug komt op de decentralisatie en een deel weer in eigen handen gaat nemen. Maar wat zijn deze nadelen van de decentralisatie dan precies? 

Nadelen van de decentralisatie

  • Kinderen met ernstige problemen hebben veel zorg nodig. De gemeenten zijn over het algemeen te klein om deze kinderen voldoende zorg te bieden;
  • In plaats van een kostenbesparing heeft de decentralisatie voor meer uitgaven gezorgd waardoor de gemeenten met grote tekorten kampen. 

Terugdraaien van de decentralisatie 

Door deze negatieve gevolgen heeft het kabinet vorig jaar besloten om een deel van de decentralisatie terug te draaien. Zo worden de grotere problemen weer gecentraliseerd en dus opgepakt door het Rijk. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de lichtere zorgtaken, waaronder opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk. 

Werken in de jeugdzorg? Neem contact op! 

Wilt u bijdragen aan de omgeving waar kinderen met problemen toch veilig op kunnen groeien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn op zoek naar gedreven ZZP’ers die zich willen ontwikkelen en ruime werkervaring hebben. 

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!