De toekomst van zelfstandige zorgprofessionals

De laatste tijd komt het toekomstbeeld van zelfstandigen veel in het nieuws. Blijven zelfstandigen nog wel bestaan in de zorg? Moet ik me zorgen maken? Deze vragen en meer behandelen wij in deze blog. Blijf lezen en leer over jouw toekomst als zorgprofessional.

Wat speelt er nu rond de toekomst van zelfstandige zorgprofessionals?

Op dit moment zijn er twee ministeries het niet eens over zelfstandigen in de zorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangeven dat zij achter de zelfstandigen staan en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tegen de zelfstandige zorgprofessionals. 

Standpunt van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt graag rekening met de omstandigheden in de zorg en wilt dat er een goed beleid komt voor de zelfstandigen. Het ministerie zegt dat zelfstandige zorgprofessionals goed moeten investeren in hun onderneming, hun tarieven redelijk moeten houden en goed bemiddeld moeten worden. Zo creëer je een goede toekomst voor de zelfstandigen in de zorg. 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over ‘’schijnzelfstandigheid’’

CDA-minister Van Gennip stelt dat niet alleen in de zorg, maar in alle sectoren het niet meer mogelijk wordt om zelfstandige te zijn wanneer je deel uitmaakt van het vaste werk binnen een organisatie. Volgens Van Gennip ben je dan ‘’schijnzelfstandig’’. Daarbij is het vaste dienstverband volgens haar de norm en wil geen rekening houden met de specifieke kenmerken van een sector. 

Aanscherpingen 

De verwachting is dat er aanscherpingen kom in het zelfstandig ondernemen. Zo wordt ervoor gepleit dat kernfuncties niet meer uitgevoerd mogen worden door zelfstandigen. Dit brengt veel negatieve gevolgen voor zelfstandigen in de zorg, want de meeste taken en handelingen vallen onder kernfuncties in de zorg. Het verlenen van zorg heeft altijd een kernwaarde. 

Mochten er aanscherpingen komen, dan is het heel belangrijk wat gezien wordt als een kernfunctie binnen de zorg. Daarbij moet men ook nadenken of zelfstandigen wel tijdelijke functies mogen oppakken in het geval van een zwangerschapsverlof. 

Moet jij je als zelfstandige zorgen maken?

Deze onenigheid brengt veel zorgen en angst met zich mee onder zelfstandigen. Bij Cleine Coaching relativeren wij graag deze situatie. In principe wordt er nu gediscussieerd tussen de twee ministeries. Mochten er dingen gaan veranderen, dan gaat daar eerst jaren overheen. Voor nu is het niet nodig om je er zorgen over te maken. 

Het advies van Cleine Coaching

Als bemiddelingsbureau in de zorg raden wij jou om bewust te werk gaan met jouw onderneming. Heb je vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen voor meer duidelijkheid. Daarbij is het zeker verstandig om deze situatie te volgen om te weten waar je in de toekomst aan toe bent. Blijf daarom op de hoogte van onze blogs waarin wij deze situatie op de voet volgen.